Tartalomjegyzék

Cikk megosztása:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ha nem akarod, hogy egy egyesület adja el helyetted a képeidet, most cselekedj!
A dátum: 2018. szeptember 30.

Létezik Magyarországon egy szervezet, pontosabban egy egyesület, ami a vizuális alkotásokkal úgy járhat el, mint a zenével az Artisjus. Értsd, helyetted gyűjtik be a jogdíjakat a képeid eladása után, aztán “elméletileg” téged utólag fizetnek ki. Vagy nem. Ha mégis, akkor nagyjából fillérekért. És mindez törvényes. Ha nem akarod ezt a jövő évtől, akkor 10 napod maradt, hogy írásban nyilatkozz feléjük!

Völgyi Attila blogján jelent meg először egy írás “Védjétek meg jogaitokat a jogvédőktől!” címmel, mely egészen pontosan tételezi, hogy miről van szó, ezért én most csak röviden foglalnám össze.

Ha egy cég (jellemzően egyébként kiadók) megtalálja egy képedet a neten és szeretné felhasználni – függetlenül attól, hogy hivatásos fotós vagy-e, vagy hobbista –, akkor a magyar jogrendszer szerint két lehetősége van: vagy megkeres téged a felhasználással kapcsolatban, vagy megkeresi a HUNGART nevű egyesületet. Ez egy olyan jogvédő jogkezelő szervezet, mint a zenei alkotások terén az Artisjus, csak épp vizuális alkotásokkal foglalkozik.

A Hungartnak törvény adta joga, hogy a te képedre felhasználási engedélyt adjon (másodközlés címén), illetve ezért a szerzői jogdíjat kirója és beszedje a felhasználótól.
Ehhez saját árlistájuk van. Ezután egy listára kerülsz, olyan címen, hogy ők tartoznak neked a jogdíj kifizetésével. Ez még nem is lenne olyan rossz elképzelés, hiszen ha egy kiadó 30-50 képet használna fel mondjuk egy tankönyvben, sokkal egyszerűbb egy központi szervezetet megkeresnie, mint 30-50 fotóst egyenként felkutatni, és alkudozni velük úgy, hogy közben szorítja őket a határidő.

A probléma itt azzal van, hogy a Hungart a jelek szerint meglehetősen olcsón méri a fotókat, mindenféle mennyiségi és egyéb kedvezményeket is kínál, és ami a legrosszabb, hogy láthatóan nemigen töri magát, hogy az ügylet végén felkeresse a szerzőt és kifizesse neki a képe után beszedett, egyébként nem túl magas jogdíjat. A weboldalukon megtalálható egy lista, hogy mely fotósokat nem találtak meg a kifizetéssel. Olyan nevek szerepelnek köztük, mint Nánási Pál, Szalmás Péter, Bielik István, Ritter Doron, Stiller Ákos, hogy csak párat említsek azok közül, akik igencsak ismertek a szakmában, és akiket nagyjából 1,5 perc lenne felkutatni a neten.

Mit lehet tenni?

A “kéretlen” khm…pontosabban fogalmazva a törvényadta Hungart “tagságáról” azonban bárki lemondhat, ezt írásban kell nekik benyújtani, egy nyilatkozat formájában.

Erre viszont nem sok ideje maradt jelenleg a magyar fotós polgároknak, ugyanis a nyilatkozatot szeptember 30-ig kell benyújtaniuk, hogy 2019-ben a Hungart már ne dönthessen a képeik felett.

Ha kihagyjuk a lehetőséget, akkor legközelebb egy év múlva tehetjük meg ismét.
Terjesszétek a hírt, mert erről nagyon sokan nem tudnak. Egy szakmai fórumon rakta ki valaki ezt az infót, és ott is mindenki csak nézett, mint az a bizonyos újborjú, hogy ilyen létezik, még azok is értetlenül álltak a dolog előtt, akik 15-20-25 éve a pályán vannak.

Forrás: Korecz Márk /blog.fotósarok.hu/

 További fontos infókért és adatlapért lapozz tovább.


A Hungart Weboldalán az áll a kilépésről, hogy “az előzetes tiltakozásnak legkésőbb szeptember 30. napjáig kell igazolható módon (ajánlott postai küldeményként, másolaton történő átvétellel, vagy visszaigazolt email-ben) a HUNGART-hoz – annak székhelyére: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 30., vagy email címére: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. – beérkeznie, ahhoz hogy a felmondás, illetve a tiltakozás a következő év január 1. napján hatályba lépjen.” Ehhez bátran írd meg saját két tanús kilépő/felmondó/tiltakozó nyilatkozatodat. Ha inkább nem akarsz a fogalmazással bajlódni, akkor használd nyugodtan a Völgyi Attila által írt dokumentumot, amit a képre kattintva tudsz letölteni (fontos, hogy a tanúk saját kézzel írják oda a nevüket és a címüket is).

Ha fontosak érzed oszd meg másokkal is, hogy ne maradjon le róla senki! Várjuk a véleményeiteket is!