Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Fényképezőgép vásárlás előtt állsz? Akkor itt egy kis segítség, milyen eszközzel milyen lesz a végeredmény, így behatárolható nagyjából, hogy milyen felszerelésre lesz szükség.

Aki az első fényképezőgépét szeretné megvásárolni, vagy éppen azt keresi, tapogatja, hogy milyet, avagy milyen összetételben vásároljon, két alap problémával találkozik szembe. Lássuk hát, hogy mik is ezek, és mi a legmegfelelőbb válasz rájuk.

Első, hogy milyen gépet is vegyen, elég-e egy bridge, vagy inkább egy belépő szintű tükörreflexes gép, vagy inkább valami profibb legyen?
Második pedig, ha már kirajzolódni látszik a gép típusa, akkor milyen lencse is legyen előtte.

Fontos kiemelni a válaszban, hogy ha komolyabb költekezésbe szeretne valaki belemenni, annak már nagyjából el kell döntenie azt, mi az a téma amit a legsűrűbben szeretne fényképezni. Ha ez nincs meg, akkor eléggé leszűkül a kör, mivel akkor érdemesebb egy komolyabb bridge gépben gondolkodni, a még megfizethető kategóriaként, vagy ha mindenképpen cserélhető objektíves gépet szeretne, akkor egy nagyobb zoom átfogású objektívvel választani a gépet, az sem baj, ha az egy picit jobb fényerejű, de ez nem előfeltétel.
Ha nincs elképzelés a lencse mivoltáról itt van három kép a tisztábban látáshoz.

18-55 mm-es kit objektívvel készült kép

28 mm-es fix objektívvel készült kép

50 mm-es fix objektívvel készült kép


Ezek, ki kell hangsúlyozni, hogy csakis kizárólag szemléltető jellegű képek, hogy az objektívek csoportja átláthatóbb legyen, mert a választható objektívek méret és típus skálája manapság vetekszik a végtelennel.
A fenti képekből az azért kirajzolódik, hogy jelen esetben a méret igenis lényeg. A kompozíció (lásd alapfogalmak) mindegyik obival úgy lett készítve, hogy a kész kép nagyjából ugyanaz maradjon. Az elsőnél egy kit obi működött, amely 18-55 mm méretű, 55 mm-es kitolásra volt állítva. Ez szemléltetné egyrészt azt a különbséget, amely az utolsó képnél használt fix 50 mm gyújtó távolságú objektívvel készített képhez képest milyen különbséget jelent mélységélességben, valamint azt hozzá kell tenni, hogy a fotó elkészítéséhez nem kellett belemászni a téma "arcába".
A második kép egy fix 28 mm gyújtótávolságú obi képe, amely szemlélteti, szintén az utolsó képhez képest, hogy a fix objektívek között is mekkora, és milyen lehet a különbség, egyik vagy a másik javára, fontos megjegyezni, hogy itt már tudni kell, hogy mit szeretne fotózni az ember. A kisebb objektív (28 mm-es) inkább tájak események fotózására alkalmas, ahol a nagy mélység élesség a szebb a részlet gazdagabb kép érdekében, a nagyobbik (50 mm-es) objektív pedig portré és makró fotózáshoz jobban illő, pont a kis mélység élesség miatt, mivel szépen elmossa a hátteret ezzel kiemelve a témát.
Az első képhez hozzá kell még azt tenni, hogy ha nulla kitolással 18 mm-es gyújtó távolsággal készült volna, akkor sokkal nagyobb lenne a képen szereplő témát körül vevő környezet, és ez az ami például a bridge gépekre is jellemző, akár még hatványozottabban is, mert némelyik óriási optikai zoommal (kitolással) rendelkezik. Fontos kihangsúlyozni, hogy az optikai zoom a mérvadó, a digitális az nem, mert az már a kép felbontásának csökkenésével ezzel együtt a minőségének a romlásával jár.
Természetesen minden eszköznek megvannak a maga határai amely körülmények között biztonsággal használható, de az már java részt használat közben derül ki.

Cikk megosztása

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn