Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Tartalomjegyzék

A fényfestés az a fajta művészeti megoldás, amely a kreativitást ötvözi a modern technikával. Ez az a művészet amely a legtöbb embert megfogja. De hogyan is néz ki ez a futurisztikusnak tűnő művészet, hogyan is készülnek ezek a képek? Ezt válaszoljuk most meg!

A fényfestés egy remek technika, hogy a fotósban szunnyadó kreatív embert megmozgassa. Pár olcsón beszerezhető, akár otthonunkban is fellelhető eszközzel megvalósítható, és a végeredmény, amit ezekből az eszközökből ki lehet hozni sokszorosan megtérül a csodálkozó szemek és dicsérő szavak nyomán.

Hogyan készül?
Mindenképp szükséged lesz egy állványra mivel a záridőt 10-30 mp vagy akár hosszabbra kell állítanod, ha szükséges. Az egyik irányból a helyszín legyen teljesen sötét, innen fotózunk. A téma (jelenet/modell/rajzolók) a sötétség felé nézzenek szembe a kamerával. A kamera felől lehetőleg ne érkezzen fény, amely a témát megvilágítaná, mivel az láthatóvá teszi a rajzolókat is. Fontos, hogy a rajzolók, illetve azok, akiket nem szeretnénk látni a képen, sötét ruházatot viseljenek (lehetőleg feketét), hogy az a legkevesebb fényt verje vissza a kamera felé.

A fényképezőgép beállítása.
Hogy elkerüld a kiégést, használj ISO 100-at, vagy alacsonyabb értéket, ha van rá lehetőséged, mivel az éjszakai felvételek mindig könnyen kiégnek. Minél szűkebb blendét érdemes használni, célszerű f8-f11 közötti értékkel próbálkozni. Vagy, miután a záridőt beállítottuke (hogy legyen idő rajzolni), nézzük meg, milyen rekeszt javasol ehhez a kamera, aztán ezt módosítsuk ha kell, de nyugodtan szűkítsük további egy fényértékkel. Készítsünk egy éjszakai tesztfotót a háttérről, fényfestés nélkül, és állítsuk a rekeszt addig, amíg megfelelőnek nem találjuk a háttérről készített éjszakai fotót. Ha még így sem jó a kép, használjunk ND-szűrőt.

Mivel lehet rajzolni?
Példálul ezekkel:
- elemlámpa,
- biciklilámpa
- saját rendszervaku
- LED lámpa
- világító ceruza (amit a bulikban is szoktak lóbálni)
- színes izzósor
- és szinte bármi, ami fényt ad ki magából, legyen az villogó vagy folyamatos fény.

Hogyan csináld? Olvasd tovább !


Állj meg a kamerával szemben, és rajzolj. De mivel?
Hogy milyen lesz a fényhatás színe, azt a világító test színhőmérséklete határozza meg.
Itt van pár példa:
- Xenon: meleg, arany színű fény
- LED: vékony, precíz vonal
- Hideg katód: vastag vonal

Az akció!
Attól függően, hogy mennyire bonyolult ábrát szeretnénk rajzolni, rövidebb, vagy hosszabb záridőre lesz szükség. Viszonty egy egyszerű rajz is viszonylag hosszú időt igényelhet. Ha komplexebb rajzot szeretnénk, akkor simán elképzelhető az 1-3 perces expozíció is. Még a zár nyitása előtt érdemes beállni a rajzolónak is, hogy azzal se húzzuk az időt.

A fókuszt előre a háttérre, vagy modell jelenléte estén, a modellre kell állítani, majd a gépet manuális fókuszmódba kell helyezni, nehogy exponáláskor a gép megpróbáljon valamire (és a sötétség miatt valószínűleg sikertelenül) fókuszálni.
Ha nem akarjuk, hogy a rajzoló látsszon a képen, akkor neki folyamatosan mozgásban kell lennie, mivel ha pár másodpercre is leáll, az szellemképként látszani fog a képen, különösen a rajzoló arca, mivel az nem fekete. Minél hosszabb záridővel tudunk dolgozni, annál kisebb az esélye a szellemkép kialakulásának. Rajzoláskor ne világítsunk a lámpával közvetlenül a kamerába, mert az erős beégést fog okozni, jó esetben a szűk rekesz miatt, egy nagy csillagot eredményez.

A lényeg a gyakorlás és egy kis inspiráció gyűjtés, a többi a fantáziánkra van bízva !

Cikk megosztása

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn